Hodí se na espresso víc jednodruhová káva nebo spíš směs několika druhů? I tuhle otázku dostávám často. A odpověď je úplně jednoduchá - záleží na tom, co chutná právě vám. :)
Chcete-li, aby každé vaše espresso bylo jedinečné, zkuste jednodruhovou arabiku, snadno rozlišíte chutě různých káv. Žádná nebude stejná - výrazně ovocná káva z Etiopie a třeba jemná a čokoládově zemitá káva z Indonésie jsou jako noc a den, tak moc jsou rozdílné.
Pro plnější espresso jaké znáte z kaváren, také pokud jste byli zvyklí kupovat kávu v supermarketu zvolte spíše směs arabiky a robusty. (TIP! Skvělá volba vás, kdo pijete kávu s mlékem. Díky silnější a hořčí chuti robusty bude mít vaše espresso i s mlékem výraznou kávovou chuť.)
Pokud vás ale robusta pro svůj vysoký obsah kofeinu nebo hořkou chuť neoslovuje, sáhněte po směsi z arabik. Espresso pak bude vždy plné a skvěle vybalancované, zároveň bude chuťově rozmanitější. V pražírenském kolektivu je nejoblíbenější směs Espresso America , není kyselá, po hořkých mandlích a karamelu jdou cítit i tóny pražených lískových oříšků a nugátu.
Snad pro vás dnes bude výběr kávy na espresso o něco snadnější! :)
Příště se podíváme na to, jak si skvělé espresso připravit i v domácích podmínkách, dám vám tip jakou kávu pít v horkém počasí a ukážu vám rozdíl mezi českým turkem a překapávanou kávou.