VÁNOČNÍ RECEPTY z naší pražírny

Pečení vánočního cukroví není jen o výsledném sladkém potěšení, ale také o radosti z procesu. Přináší skvělou příležitost trávit čas s rodinou a přáteli, společně tvořit a sdílet krásné vzpomínky.

Vůně čerstvě upečeného cukroví dokáže vykouzlit útulnou atmosféru, která připomíná pravé kouzlo Vánoc.
Navíc je pečení kreativním způsobem, jak se odreagovat od shonu a stresu. Cukroví je může být i krásným vánočním dárkem.
🎄

V naší nabídce naleznete hned několik ingrediencí potřebných k výrobě cukroví, ať už se jedná mandle, lískové oříšky, rozinky a dalších. A pro lepší inspiraci jsme zde pro Vás připravili několik receptů na cukroví, které doma děláme každé Vánoce už spousty let. 🍪

 

APe banery_25

RECEPTY NA NEODOLATELNÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

  • ROZINKOVÉ KULIČKY
    Potřebujete: 150 g rozinek sultánek, 150 g cukru moučka, 100 g mletých mandlí, 20 g kakaa, 30 g másla, 1 dcl rumu

    Postup: Rozinky necháme přes noc namočené v rumu. Další den přidáme všechny suroviny a vytvoříme kuličky. Obalujeme v kakau, kokosu nebo mletých ořechách.

  • MAROKÁNKY
    Potřebujete: 125 ml mléka, 120 g cukru moučky, 120 g másla, 30 g polohrubé mouky, 450 g směsi (rozinky, na drobno nakrájené sušené meruňky,  nasekané lískové oříšky a kandované pomerančové kůry)

    Postup: Mléko, cukr moučka, máslo a polohrubou mouku dáme do rendlíku a na mírném ohni zlehka povaříme (nesmí dojít až do bodu varu). Pak vmícháme směs rozinek, drobně nakrájených sušených meruněk, sekaných oříšků a kandované pomerančové kůry. Po vychladnutí vytvoříme na pečícím papíře pomocí lžíce malé hromádky a pečeme v troubě na 200 °C do zlatova. Placičky nechte pořádně vychladnout a poté potřebe spodní stranu čokoládovou polevou.

  • KOKOSOVÉ KULIČKY
    Potřebujete:  100 g mletého kokosu, 100 g cukru moučky, 1 žloutek + citronová šťáva a rum podle potřeby. Čokoláda, máslo na polevu, kokos na obalení.


    Postup: Smícháme kokos, cukr moučku a žloutek a pomalu přidáváme citrónovou šťávu a rum. Hmota má tendenci se stále sypat. nutno zpracovat rukama. Kuličky následně namočíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu. 

  • ŠVESTKY V ČOKOLÁDĚ
    Potřebujete: sušené švestky bez pecek, mandle, čokoládová poleva

    Postup: Do otvoru po pecce vložíme mandli a švestky polejeme čokoládovou polevou.

  • VÁNOČNÍ CHLEBÍČEK
    Potřebujete:
    8 bílků, 280 g cukru, 140 g mandlí, 200 g směsi rozinek, nakrájených datlí a kandované pomerančové kůry, 100 g hořké čokolády, 140 g polohrubé mouky, 50 g másla a 1 lžíce rumu.

    Postup: Ovoce, mandle a čokoládu nakrájíme, máslo rozpustíme, z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, přidáme ovoce, mouku, máslo a rum, rozetřeme do formy na hřbet a pečeme asi hodinu.


  • JEŽÍŠKOVI SLUNEČNICOVÉ PLACIČKY
    Potřebujete: 50 g hnědého cukru, 150 g medu, 250 g másla, 250 g hladké mouky, špetka soli, kůra z jednoho citronu, půl lžičky mletého kardamomu, 500 g slunečnicových semínek, jedno vejce a 2 lžíce šlehačky.

    Postup: Rozmícháme 100 g medu, 100 g másla, smetanu a slunečnicová semínka a vytvoříme si tak směs. Ostatní suroviny zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu. Po vyválíme na cca 4 mm a vykrajujeme kolečka. Připravenou směsí potíráme povrch vykrájených koleček před pečením. Pečeme asi 10 minut na 170 °C.

 

APe banery_26

.