Popis
Země původu: Brazílie
Region: Minas Gerais
Nadmořská výška: 500 - 1.200 m n.m.
Zpracování: Suché
Odrůda: Bourbon, Typica, Mundo Novo, Catimor
Producent: Variace farmářů z regionu
Stupeň pražení: Full city +
Brazílie je bezpečně největším světovým producentem kávy - vypěstuje se zde přibližně 35% celé světové produkce (druhým největším exportérem je Kolumbie s asi 12%). Při takto velkém objemu je jasné, že zde existuje mnoho různých kvalitních druhů, ale i těch méně povedených, a je tedy potřeba pečlivě vybírat. Pěstuje se převážně arabika na nepříliš vysoko situovaných plantážích (nejvýše okolo 1500 m. n. m.), díky tomu je káva velmi jemná, nepříliš hořká a téměř bez kyselosti. Kávové třešně (plody kávovníku obsahující zelená zrnka) se zde své dužiny zbavují různě - méně kvalitní druhy suchým procesem (ale i dražší arabiky se často zpracovávají suchou cestou). Kávy vyšších jakostí jsou prané (mokrý proces), případně “polo-prané” což znamená kombinaci obou možností (tato metoda není příliš rozšířena, ale dodává kávě na chuti další zajímavé tóny, které někdo považuje za příjemné a jiný za nežádoucí).
Brazilská káva se vyskytuje téměř pouze pod označením Santos (některé méně kvalitní druhy se označují Rio) podle exportního přístavu. Pod tímto názvem se mohou ukrývat výborná zrnka, stejně tak jako méně kvalitní druhy často používané k výrobě instantních káv a podobně - vždy je tedy nutné věnovat pozornost celému názvu, jak již bylo zmíněno.
Bourbon Santos je považován za nejlepší Brazilský druh kávy a zrna z těchto stromů jsou po první tři až čtyři roky malá a vlnitá. Během této doby se jí říká Bourbon Santos. Jak stromy stárnou zrna se stanou větší a ztrácí na kvalitě. Poté se jim začne říkat “plochá zrna Santosu”.
Santos je velmi oblíbený pro svou jemnou, lahodnou chuť bez kyselosti a příjemné kávové aroma.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.