Popis
Země původu: Salvador
Region: Santa Ana
Nadmořská výška: 1.300 - 1.600m n.m.
Zpracování: Mokré/prané
Odrůda: Pacas, Bourbon, Catimor
Producent: Rodina Álvarez
Stupeň pražení: Full city +
V El Salvadoru je kolem 20 000 pěstitelů, kteří mají farmu do rozlohy 20 hektarů. Kávovníky nejčastěji pěstují ve stínu vyšších stromů a tvoří tak zázemí pro různé živočichy a ptactvo. Jedná se o velmi prospěšnou symbiózu, kdy stromy dávají kávovníkům stín a lepší podmínky pro růst a díky pěstování kávy nedochází k odlesňování krajiny. Při pěstování jiných plodin (například kukuřice) by stromy byly na obtíž.
Podobně jako v dalších státech Jižní a Střední Ameriky, také v Salvadoru v minulosti zuřila občanská válka - proto do Salvadoru neproniklo tolik moderních (snadněji pěstovatelných) odrůd kávovníku a stále zde najdeme ve velké míře původní arabiky typu bourbon.
El Borbollon je producent a vývozce zelené kávy ve Střední Americe již od roku 1985. Klade důraz na tradici a kvalitu. I přes postupnou modernizaci se stále většina zrn zpracovává ručně a to od sběru, loupání až po kontrolu kvality. Díky ručnímu sběru si mohou dovolit vybírat jen ty nejzralejší kávové třešně a ty méně zralé nechat na kávovníku dozrát, tím maximalizují efektivitu a kvalitu sesbírané kávy. Zde však kontroly nekončí, po sesbírání jsou veškerá zrna ručně přebrána a překontrolována, následně umyta a připravena na sušení.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.