Popis
Země původu: Uganda
Region: Kapchorwa, Eastern Uganda
Nadmořská výška: 1.900 - 2.100 m n.m.
Zpracování: Prané/mokré
Odrůda: Variace odrůd
Producent: Variace farmářů z regionu
Stupeň pražení: Full city +
Uganda je oceňována zejména pro své přírodní bohatství, malebné výhledy, avšak jejím nejdůležitějším exportním produktem je káva, která je také hlavním zdrojem příjmů. Dnes je Uganda druhým největším producentem Robusty na světě společně s Kongem, přičemž Arabika zde tvoří pouze 20 % celkové produkce kávy v zemi. I to zvyšuje její výjimečnost.
Bugisu se nazývá káva z oblasti Kapchorwa ve východní části Ugandy sousedící na hranicích s Keňou, kde se na svazích vyhaslého sopečného vulkánu hory Elgon produkuje promytá káva. Tato strana Ugandy je dešťovým stínem, díky častým a velkým srážkám je tato oblast vhodná pro pěstování kávy i jiných plodin.
Vzhledem k tomu, že 85% kávy je pěstováno malými pěstiteli na ploše menší než 2,5 hektaru, má Uganda obrovský potenciál produkovat vysoce kvalitní kávy. Podobně jako v Etiopii i Ugandští drobní zemědělci obvykle pěstují kávu s tradičními plodinami jako jsou například banánovníky které poskytují jak stín pro kávovníky tak potravu pro rodiny. Káva kvete v průměru dvakrát ročně. Výnosy z úrody ale zůstávají nízké kvůli nedostatku možností a znalostí o správných postupech pěstování.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.