Příklad pojmenování stupňů pražení
Light cinnamon 196 C - jasně světle hnědé zrno s výrazně kyselými tóny
New England 205 C - světle hnědé zbarvení zrna se slabší kyselou příchutí, nastává první pukání
American, Light City 210 C - mírně tmavší světlé zbarvení, lsadší chuť, končí první pukání
City Plus, Medium 219 C - středě hnědá zrna, lze ucítít shluk chutí
Full City 225 C - středně hnědé zabarvení, na povrchu zrn se objevují oleje, nabávají hořkosladkých tónů chuti
Lighr French, Viennese 230 C - tmavší hnědé zbarvení s oleji na povrchu, hořkost zintenzivňuje, mírně sladká s karamelovými tóny a ztrácí kyselost
French 240 C - zrna tmavě hnědá, viditelné oleje na povrchu, mírně spálené tóny
Italian 245 C - zrna již velmi tmavě hnědá, jsou cítís spálené tóny, je bez kyselosti
Spanish 250 C - velmi tvavá zrna, téměř černá, chuť hořká ,spálená, prázdná
Hodnocení barvy zelených kávových zrn.
green, new crop - zelený, čerstvý sběr
light green - světle zelená
lightish to greenish - světlá až nazelenalá
yellow colour corn - žlutá barva zrna
uneven colour corn - nevyrovnaná barva zrna
green to greenish colour - zelená až nazelenalá barva zrna
lightish - světlá
light colour corn - světlá barva zrna
lightish to yellowish - žlutá až nažloutlá
yellowish corn - nažloutlé zrno
Klasifikace obchodních vlastností pražených kávovníkových zrn
fine roast - jemné pražení
good to fine roast - dobré až stření pražení
good roast - dobré pražení
fair roast - uspokojivé pražení
poor roast - špatné pražení
Obvyklé názvy jednostlivých stupňů pražení
skořicové pražení - velmi světlé, hůře stravitelné pro žaludek
městské pražení - přijatelné světlejší zabarvení zrn, oblíbené např . v Německu
úplné městské pražení - mírně tmavé, obvykle velmi výrazné, odpovídá francouzské chuti
pražení espresso - poměrně silné, tmavé, oblíbené v Itálii
dvojité francouzské pražení - téměř spálené, tmavé, občas se vyskytuje v Americe