Popis
Země původu: Papua Nová Guinea
Region: Goroka, Eastern Highlands
Nadmořská výška: 1.500 - 2.100 m n.m.
Zpracování: prané/mokré
Odrůda: Typica, Arusha, Blue Mountain
Producent: Variace farmářů z regionu
Stupeň pražení: Full city +
Dnes je káva pro Papuu-Novou Guineu hlavním průmyslovým odvětvím, přičemž tato země v současné době vyváží přibližně 1 milion pytlů kávy ročně; zahrnující více než 2,5 milionu lidí (téměř polovina celkové populace).
Třída A podle nového národního systému znamená, že šálek je jednotný, čistý, „přiměřeně vyvážený“ a má „výrazné tělo plus bohaté aroma“. X znamená, že největší a nejmenší zrna byly ze vzorku vynechány kvůli větší uniformitě.
*Premium Smallholder Coffee grade (PSC) – Vynikající kvalita a jednotnost
Zemědělství se stále provádí velmi tradičním způsobem pomocí osvědčených prostředků; bez umělých hnojiv. Káva se pěstuje mezi plodinami, aby se zvýšil „půdní humus“ (rozkládající se rostlinná hmota, která zvyšuje zadržování vlhkosti a živin) a úrodnost, a také aby poskytl stín. Plodiny zahrnují; jitrocel, banány, sladké brambory, zelí a další tradiční potraviny. Ačkoli se pěstuje velké množství jiných produktů, pěstování kávy je často jediným způsobem příjmu; se vším ostatním ovocem a zeleninou pěstovanými pro osobní spotřebu. Díky tomu je káva důležitou tržní plodinou, protože většina farmářů v provincii Simbu bude kávu pěstovat pro příjem.